Handige tips om besmetting met legionella te voorkomen

De zomervakantie is voorbij, de scholen zijn weer begonnen, werkend Nederland staat elke dag weer vast in de spits. Terugdenkend aan de vakantie, heeft u zich bij terugkomst gerealiseerd dat uw kranen een tijd niet gebruikt waren en welke gevaren dat met zich meebrengt? Veel mensen beseffen nog steeds niet dat de kans op een besmetting met legionella op dat soort momenten het grootst is. In dit blog geven we u daarom een aantal handige tips die u kunt toepassen wanneer u de volgende keer thuiskomt van die heerlijke vakantie!

 

Hoe en waar ontstaat legionella?

 

Stilstaand water bij een hogere temperatuur dan 25 graden Celsius, die combinatie is een ideale voedingsbodem voor de legionellabacterie om zich snel te vermenigvuldigen. Het water in uw leidingen is kwetsbaar, omdat het water daar tijdens uw vakantie stilstaat en de temperatuur van het leidingwerk in de zomer snel kan oplopen. Ook stilstaand water waar de zon regelmatig op staat, zoals in een emmer, zwembad of tuinslang brengt risico met zich mee. Met name een tuinslang of plantenspuit zijn extra risicovol, aangezien het inademen van waternevel (hele kleine druppeltjes water) de besmetting veroorzaakt.

 

Wat kunt u zelf doen om het risico op besmetting te minimaliseren?

 

Het is algemeen bekend dat het verstandig is het water in uw leidingen goed door te spoelen wanneer u terugkomt van vakantie om de kwaliteit van het water zeker te stellen. U spoelt dan namelijk schadelijke stoffen weg, zoals metalen, kalk en chloor. Maar het belangrijkste na terugkomst van uw vakantie blijft natuurlijk het verwijderen van eventuele legionellabacteriƫn die zich in uw leidingwerk hebben genesteld. Zo voorkomt u besmetting wanneer u bij een volgende douchebeurt het vernevelde water inademt.

 

De belangrijkste praktische tips op rij om het risico op legionella weg te nemen:

 

  • Alle koud- en warmwaterkranen tenminste 5 minuten doorspoelen zodra u weer thuis bent. Zorgt u ervoor dat het water niet vernevelt door een emmer te gebruiken of de sproeikop van de kraan te halen.
  • Kunt u het water op een bepaalde temperatuur instellen, zorg er dan voor het water minimaal een temperatuur heeft van 55 graden. In water boven deze temperatuur zal de legionellabacterie het niet overleven.
  • Gaat u aan de slag met de tuin en heeft u de tuinslang lang niet gebruikt? Spoel deze dan eerst goed uit voordat u de tuin gaat sproeien. Pas ook hier op voor verneveling van het water.
  • Heeft u thuis een whirlpool, spa of jacuzzi ontsmet deze dan volgens de gebruiksaanwijzing voordat u er weer in stapt. Vergeet niet dat deze ook regelmatig gereinigd moet worden om legionella buiten de deur te houden.

 

Deze tips zijn met name bedoeld voor thuiskomst na vakantie. Maar uiteraard raden we u ook aan dezelfde handelingen uit te voeren wanneer u op uw vakantiebestemming aankomt. Zeker wanneer u niet zeker weet hoe lang uw vakantiewoning onbewoond is geweest.

 

Wilt u meer weten over legionella en hoe u het beste met uw kranen en leidingwerk kunt omgaan? Neem contact op Brouwer Installateur, we vertellen u er graag meer over!

Op zoek naar een betrouwbaar, erkend installatiebedrijf? Brouwer Installateur!

Neem direct contact met ons op als u een loodgieter nodig heeft, werkzaamheden wil laten uitvoeren aan uw dak of aan de slag wilt met uw badkamer en toilet. We denken graag met u mee!