Het grote belang van goed gastoestellen onderhoud

Het onderhoud van uw gastoestel, zoals een cv-ketel, gaskachel of boiler, wil er nog weleens bij inschieten. Omdat u het gewoonweg vergeet een afspraak te maken, of omdat u denkt dat alles goed werkt en het voldoende is om er eens in de paar jaar naar te laten kijken. We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat het erg belangrijk is om uw gastoestel(len) regelmatig te laten controleren door een erkende installateur, zodat u ze veilig en zuinig kunt blijven gebruiken.

 

Waarom is regelmatig onderhoud belangrijk?

Regelmatig onderhoud van uw gastoestellen is om meerdere redenen belangrijk. Het kan niet alleen leiden tot gevaarlijke situaties wanneer de apparatuur niet meer goed functioneert, u kunt met voldoende onderhoud ook nog eens flink besparen op de kosten. Periodiek onderhoud zorgt ervoor dat:

  • Uw gastoestellen veilig zijn en kans op een gaslekkage (wat in bij niet tijdig ingrijpen zelfs kan leiden tot een gasexplosie) of vrijkomen van koolmonoxide tot een minimum wordt beperkt.
  • U minder last heeft van kleine storingen. Dit zijn storingen die niet per se gevaarlijk zijn, maar wel zorgen voor veel ongemak omdat u uw gastoestel tijdelijk niet kunt gebruiken en daardoor geen warm water of een verwarmd huis heeft.
  • Uw gastoestel langer meegaat en u daardoor minder snel een nieuwe investering hoeft te doen.
  • Uw gastoestellen zo energiezuinig mogelijk afgesteld staan. Daarmee bespaart u fors op de maandelijkse kosten en draagt u bij aan beter milieu door minder CO₂ uit te stoten met uw huishouden.

 

Onderhoudscontract voor uw gastoestellen

Met een onderhoudscontract voor uw gastoestel bent u ervan verzekerd dat het noodzakelijke onderhoud ook daadwerkelijk regelmatig plaatsvindt. Los van het feit dat u met dit onderhoud de kans op storingen verkleint, hebben veel leveranciers de must van onderhoud door een erkende installateur ook in hun garantievoorwaarden opgenomen. Mocht er in de garantieperiode toch iets met uw ketel of ander gastoestel gebeuren dan heeft u in ieder geval aan de voorwaarde van onderhoud voldaan.

 

Een belangrijke tip; bezuinig nooit op onderhoud aan uw gastoestel, dat kan levensgevaarlijke situaties opleveren. Installateurs die het keurmerk Erkend Installateurs mogen voeren hebben professionele, vakbekwame monteurs in dienst waarvan u op aan kunt dat deze betrouwbare, kwalitatieve service leveren. Per 2021 zullen de regels nog verder worden aangescherpt, maar op dit moment zijn de aanbevelingen die Techniek Nederland heeft geformuleerd een goede richtlijn voor wat u van een erkende installateur kan verwachten wanneer deze langskomt voor een onderhoudsbeurt:

  • Veiligheid checken van de rookgasafvoer en het controleren van de waarden koolmonoxide, koolstofdioxide en zuurstof die bij het stoken van het toestel vrijkomen.
  • Optimale afstelling van uw gastoestel voor duurzaamheid en veiligheid.
  • Montage van het gastoestel zelf. Is alles goed geïnstalleerd, zodat er geen risico bestaat op lekkages.
  • Checken op voldoende ventilatievoorzieningen zodat de luchttoevoer van uw gastoestel in orde is.

 

Wat kunt u zelf doen aan onderhoud?

Onderhoud laat u uiteraard doen door een erkende installateur. Toch zijn er ook een paar onderhoudszaken die u zelf kunt aanpakken:

  • Controleer regelmatig de druk van uw cv-installatie. Een te hoge of te lage druk beperkt de mate van zuinigheid van uw ketel en heeft een negatief effect op de werking van de pomp. Vul de ketel bij indien nodig.
  • Wanneer de cv-installatie vreemde geluiden maakt bij het aanslaan van de ketel dan is het raadzaam de radiatoren en cv-ketel te ontluchten. Bekijk eerst zorgvuldig de handleiding, modernere ketels ontluchten meestal automatisch, dan ligt de oorzaak van het geluid wellicht ergens anders. Raadzaam om dan de erkende installateur in te schakelen.

 

Voor uw eigen veiligheid doet u er goed aan altijd te zorgen voor voldoende ventilatie. Zeker wanneer uw woning goed geïsoleerd is, is het essentieel continue frisse lucht door het huis te laten gaan. De kans op een te hoge concentratie koolmonoxide wordt daardoor sterk verminderd. Het is verder ook aan te raden koolmonoxidemelders te plaatsen op plekken waar zich gastoestellen bevinden, voor extra zekerheid.

Op zoek naar een betrouwbaar, erkend installatiebedrijf? Brouwer Installateur!

Neem direct contact met ons op als u een loodgieter nodig heeft, werkzaamheden wil laten uitvoeren aan uw dak of aan de slag wilt met uw badkamer en toilet. We denken graag met u mee!